Även djur behöver skydd från solen

Många tar med sina djur till stranden under sommarens heta dagar utan att tänka på att djuren har samma behov av skydd mot solen som människor har. I synnerhet djur med tunn päls och djur med vit päls. Djur med ljus päls löper mycket större risk att bränna sig av solen, varför det kan vara en god idè att investera i ett prisvärt parasoll hos till exempel K-rauta.se. Ljus päls har sämre pigmentering och är därför mycket känsligare mot solens UV-strålning än mörk päls.

Det är inte bara en risk att djuret bränner sig i solen, utan solskador kan precis som hos människan leda till olika cancerformer som tumörer och hudförändringar. Risken att ditt djur bränner sig är som allra störst på öron, nos, mage och genitalier eftersom det är där pälsen är som allra glesast. När ett djur blir bränt av solen försöker det lindra obehaget genom att slicka på det utsatta stället, vilket gör skadan värre då slickandet kan bidra till att det solskadade stället blir inflammerat. Om en inflammation skulle uppstå eller om djuret verkar ha ont bör man alltid uppsöka veterinär.

Ett parasoll är en billig och bra lösning för att skydda djuret från den skadliga solstrålningen. Det finns många prisvärda parasoll på marknaden bland annat hos k-rauta.se. Ta med parasollet till stranden, sommarstugan, husvagnen, eller varhelst djuret är med för att säkerställa att det finns skugga. Tar man med sitt djur på semester på sjön kan det vara svårt att hitta skugga och då är ett parasoll en mycket bra lösning. Det allra bästa skyddet mot den gassande solen är skugga. Det kan vara lite knepigare i en öppen båt, men då kanske man får inhandla ett lite mindre parasoll som får plats i båten. Huvudsaken är att det finns en skuggig plats för djuret.

Man kan i särskilda fall och som en slutlig lösning smörja in djurets nos och andra utsatta ställen med en parfymfri hudkräm. Det finns sådana krämer att köpa som är särskilt framtagna för djur, men det går också bra att använda samma solkräm man själv använder så länge den är utan parfym. Om olyckan ändå skulle vara framme och solsvedan är ett faktum, kan man för att lindra obehaget lägga ett kylande omslag. Kallt vatten eller kylbalsam fungerar bra. Även om ett djur har mörk päls eller en väldigt tjock päls behöver man ändå skydda det från solen. En mörk päls drar till sig värme och en tjock päls är naturligtvis varmare än en tunn.

Det överlag allra bästa sättet att skydda sitt djur från solens hetta och UV-strålning är självklart att låta det få tillgång till skugga. Det finns till och med reglerat i djurskyddsbestämmelserna att man som djurägare har en skyldighet att skydda sitt djur mot onödigt lidande med allt vad det innebär. Finns ingen naturlig skugga att tillgå på den plats djuret befinner sig är ett lämpligt parasoll ett mycket bra alternativ. Parasoll finns i olika storlekar och det bör inte vara svårt att hitta ett som passar. Många varuhus och e-handlare, bland annat k-rauta.se, säljer bra parasoll.