Om du ska köpa husdjur

Att köpa ett husdjur kan vara väldigt intressant och en stor händelse i många människors liv. Det är trots detta många olika saker som du måste tänka på innan du skaffar ditt husdjur. I resterande delen av artikeln kommer du som läsare kunna läsa om vad du ska tänka på när du ska köpa husdjur.

Det första du måste tänka på är om du verkligen har tid med ditt nya husdjur. Oavsett om det är en hund, katt, kanin eller fågel som du väljer att köpa, måste du ha tid för den. Du kan inte köpa ett husdjur om du aldrig är hemma eftersom dessa inte kan ta hand om sig själva. En annan sak som är väldigt viktigt är att du ska ha ekonomin till att skaffa ett husdjur. Själva hunden eller en raskatt kostar en del att köpa.

Du vill däremot inte lägga alla pengar som du har på att köpa husdjuret utan du vill ha extra pengar för att sedan kunna köpa allt det som är nödvändigt för ditt djur. Dels kostar maten som djuret ska äta, en del och sedan kostar eventuella veterinärbesök som du kan behöva göra med ditt husdjur. Trots att du kan ha fått din katt gratis eller för en billig peng, kommer den att kosta dig en del pengar ändå. Här handlar det också om mat, leksaker och veterinärbesök.

Om du planerar att skaffa hund är det bra att ta del av en undersökning som låneförmedlingsföretaget Zmarta har gjort. De kom nämligen fram till att en hund kostar dig ungefär 120.000 kr totalt om den lever i 12 år. Det näst dyraste husdjuret är katten. Om en katt lever i 15 år kan den kosta dig hela 55.560 kr under de åren. Om du hamnar i en situation där du måste ha mer pengar kan du alltid fylla i en enkel ansökan för ett lån. Det kan vara nödvändigt om din hund/katt har skadad sig och behöver vård som inte försäkringsbolaget betalar.

Vill du däremot ha en raskatt som dessutom bör vara en innekatt, kommer du få hosta upp lite mer pengar. De kostar minst 10.000 kr att köpa. När det gäller dessa katter, brukar ägarna och uppfödarna ha med dem på utställningar och det är ytterligare en kostnad som du kommer behöva räkna med. Du bör ha en budget för så kallade oförutsägbara händelser. Då vet du att du har ekonomin om något går snett med ditt husdjur.

De billigaste djuren att äga är kaniner och hamstrar. Detta är nog för att de inte kostar mycket från början att köpa. De kräver inte samma mängd mat som hundar och katter gör. Veterinärkostnaderna för dessa djur är heller inte lika höga och det gör att du kan spara mycket pengar. Om du verkligen vill ha en hund kan du skaffa ett jobb och spara ihop till den hund du önskar dig. Så länge du har ett jobb kommer du alltid att få in pengar som gör att du har råd.