Saker att göra med och för sitt djur

Att ha djur är ofta roligt och det finns en hel del man kan göra tillsammans. Djuren kan göra att en vanlig dag blir betydligt mycket roligare och bara en sådan sak som att gå en promenad kan göras till ett litet äventyr. Men att ha djur är också en sådan sak som kräver att man tar ansvar. Oavsett om det är en häst, en hund, en katt eller en ödla har man ansvar för att sköta om djuret och om djuret blir sjukt måste man se till att det får behandling. Men under djurets liv finns det mycket man kan göra tillsammans. Varför inte fira den tid man får tillsammans?

Fira födelsedagen ihop

Precis som människor blir djur också äldre. Ibland kan det vara svårt att veta precis när djuret är fött. Då kan man passa på att fira sitt djurs födelsedag samtidigt som man firar sin egen. När man blir äldre är det inte alltid så roligt att fira att man åldras men då kan man fira sitt djur istället. Varför inte beställa en fin tårta från Din Tårta som också djuret kan smaka en liten smula av? Det går också att få ätbara bilder eller figurer på tårtan. Det kan göra det hela lite roligare.

På födelsedagen kan man också öppna presenter. Om man inte vill köpa sig själv något kan man köpa saker till sitt djur. Det kan vara ett tuggben, godis, någon leksak eller utrustning som används vid träning.

Skoja till vardagen

Till vardags kan man också skoja till det tillsammans med sitt djur. Under promenaden kan man hitta på lekar, arbetar man hemifrån kan en katt som vill leka skapa ett välkommet avbrott och akvariefiskarna skapar ett visst lugn när man tittar på dem. Man kan inte bortse från att vardagen i stort sett blir rejält mycket roligare varje dag. Bara en sådan sak som att åka iväg någonstans blir roligare om man vet att man får umgås med sitt djur.

När djuret blir äldre

I takt med att man firar fler födelsedagar med sitt djur stöter man också på det oundvikliga faktumet att djuret blir äldre. En hund blir ungefär 10 år, en katt omkring 15 och en häst omkring 20 år. Ormar och ödlor kan leva betydligt längre. En kanin däremot blir bara omkring fem år. Ibland är det inte helt enkelt att handskas med djurets åldrande. Det kan antingen gå bra, eller så är det som så att djuret blir sjukt och drabbas av olika problem på grund av åldrandet. Oavsett hur fallet är för djuret behöver man tänka på att det kommer en dag då man kommer att behöva skiljas från djuret.

I samband med att djuret blir äldre och kanske får mer krämpor kan det vara dags att ta ett beslut om att låta djuret somna in. Det gäller dock att glädjas åt de roliga stunder man haft. En av de finaste sakerna man kan göra för sitt djur är att säga farväl innan djuret får lida alltför mycket.