Tips på hur du ska transporterar djur i bilen

En tredjedel av de svenska familjerna har sällskapsdjur och några av dessa får hänga med när det är dags för familjeutflykter. Därför är det väldigt viktigt att du vet vad som gäller när du ska transportera er fyrfotade familjemedlem i bilen. Gör du det inte på rätt sätt, kan du dessutom bryta mot djurskyddslagen och få böter och i värsta fall hamna i fängelse.

De sällskapsdjur som inte sitter fast kommer att kastas runt inne i bilen om du behöver göra en häftig inbromsning eller vid en krock. Ta till exempel en schäferhund som väger 30 kilo. Skulle du krocka i 90 kilometer kommer hunden väga 3 840 kilo. Du förstår säkert vilken skada ditt djur kan åsamka på både människorna och sig själv vid en krock.

Transportbälte eller bur

Katter eller hundar ska antingen sitta fast med ett transportbälte, likt ett säkerhetsbälte eller i en transportbur som sitter fast under bilfärden. Har du en volvo s90 är det inte några problem att ha ett anpassat transportbälte eftersom du använder samma fästen som du har till säkerhetsbältena.

Har du en större bil kan du sätta en bur längst bak i bilen men ändå ha uppsikt över ditt djur, så att du ser att det mår bra under hela färden. Kör du en längre sträcka bör hunden få en paus för att dricka vatten och rastas. Då gärna så ofta som möjligt, men enligt lag räcker det med var sjätte timme. Du bör inte ha en vattenskål i buren under färden, för den kan välta och skada elektroniken i bilen. Det finns speciella skålar som ser till att djuret kan ha vatten under färd och ändå vara säkert för bilen.

Låt inte djuret vara kvar i bilen

En sak som är mycket viktig speciellt under sommaren, är att aldrig lämna djuret ensamt kvar i bilen medan du och din familj utför ärenden eller liknande. Varje år dör sällskapsdjur av värmeslag då de har lämnats kvar i bilen på parkeringar utan skugga. Det kan också bli för kallt för ditt sällskapsdjur.

Viktigaste tipsen för att resa med sällskapsdjur

Här kommer de viktigaste tipsen i samband med att du transporterar ditt sällskapsdjur i bilen.

  • Djuret sitter säkert fastspänt eller i transportbur under bilfärden.
  • Innan avfärd – Kontrollera att djuret mår bra innan avfärd.
  • Planera in pauser under resan – För vattenpaus och rastning.
  • Lämna inte sällskapsdjuret ensamt i bilen längre stunder.
  • Se till att skugga och ventilation finns – Det gäller att se till att djuret har skugga och ventilation under bilfärden. Glöm inte bort att solen förflyttar sig och skuggan kan på så vis försvinna.
  • Åksjuk – Det kan faktiskt hända att din hund kan bli åksjuk, speciellt om det är en unghund eller valp. Testa gärna att köra kortare sträckor, blir hunden åksjuk kan du ge den medel mot åksjuka.
  • Du ska aldrig binda fast hunden vid bilen – Bind inte fast hunden i bilkroken eller annat. Det har nämligen hänt att ägare har glömt bort att hunden sitter bunden vid bilen och kört iväg med hunden släpandes efter bilen.

Följer du dessa tips kommer ditt sällskapsdjur må bra under bilresan.