Världens mest sällsynta djur

Det har rapporterats att ungefär 3–30 miljoner djurarter har identifierats på vår planet. Detta antal är i konstant tillväxt, eftersom många nya arter upptäcks årligen. Forskare upptäcker kontinuerligt nya djur på olika ställen över hela världen såsom ryggradsdjur, fåglar, havsdjur och däggdjur, det finns djur i olika livsmiljöer utspridda över världen. De vanligaste är framför allt huskatter och hundar som används som husdjur, men det finns gott om sällsynta djur också. Här är en kort lista över djur du kanske aldrig hört talas om! Bland dessa är kattens biologiska familj, en fascinerande blandning av vilda katter som lever överallt från Centralamerika, Östasien till Afrika.

En av dessa vildkatter är KodKod-katten som sticker ut i kattfamiljen som den minsta katten i den amerikanska kontinenten; där de lever mellan gränsen till Argentina och Chile. En fullvuxen katt väger upp till 2,8 kg. Inte mycket är känt om deras livsmiljö, eftersom de håller sig undan mycket ofta. De brukar stanna i fuktiga temperaturer i regnskogen och är lika aktiva på natten som de är på dagtid. Kodkod-katten är mycket smidig och kan klättra på i princip allt. De har stora manövrerande färdigheter i naturen, men eftersom de är så små är de konstant hotade av andra rovdjur.

Djur som lever i extrema förhållanden

Många sällsynta djur lever i extrema och farliga förhållanden, som elefantskruven som finns i Bondi Dodori-skogen i Kenya. En skog som är känd för sin biologiska mångfald och unika karaktär, utsätter ofta djur som elefantskruven och andra hotade antiloper till extrema förhållanden. Hirola-antilopen är en annan sällsynt antilop som bor på gränsen till Kenya och Somalia. Dessa djur räknar med deras genetiska övertag att leva i ett klimat som kan vara skadliga för dem. Andra djur är efterfrågade för sina dyrbara horn, såsom sumatrannoshinen i Malaysia och Indonesien. De förblir fascinerande djur på grund av deras storlek och unika förmågor de erbjuder.

Djur som är nästan utdöda

elephantMånga sällsynta djur som finns i världen ligger på gränsen till utrotning på grund av klimatet och tjuvjakten som pågår i naturen. Gooty-tarantellan är en sällsynt blå spindel som bor i sydöstra Indien och Sri Lanka och den har fått smeknamnet metallspindeln på grund av sitt kroppssken. Det finns också rhinopithecus avunculus-apan som är känd som tonkintrubbnäsa och är en sällsynt apa som bor i nordöstra Vietnam, också känd för sin stora näsa och beige hud. Tyvärr finns det idag bara omkring 200 av dem för närvarande, på grund av kraftig tjuvjakt och förstörelsen av det naturliga livsmiljöområdet.

Sällsynta djur på andra ställen

Vi vet mycket om landdjur på grund av hur de delar samma bostadsutrymme med oss. Djur under vattnet är emellertid mycket mer komplexa på grund av vår oförmåga att nå och studera dem. Men vissa djur har vi lyx att veta om. Såsom ängelhajen också känd som Squatina Squatina. Du kan hitta dessa änglahajar i södra Medelhavet och Kanarieöarna. På grund av sällsyntheten hos olika djur är det vanligtvis begränsat att se dem i våra djurparker. Sällsynta djur är en skatt vi har på denna planet. Vi bör alla göra vår del för att behålla dessa sällsynta djur i vår värld.